Eftervintern – Jacob Lindfors

Ett sabotage har avslöjat Sveriges hemliga kärnvapen för hela världen. Ryssland svarar med att gå in med en militär styrka i finska Lappland för att ta Norden som gisslan.

Den stridshärdade operatören Mattias Kassian får leda ett internationellt team på ett hemligt uppdrag för att tvinga fram fred. Deras operationer kommer att ta dem från det brinnande Bakhmut i krigets Ukraina till Tel Aviv i Israel.

I det ockuperade Rovaniemi, i hjärtat av finska Lappland, står Madeleine Hansen inför en egen mardröm som krigsfånge i ryssarnas händer. Ju längre Kassians uppdrag drar ut på tiden, desto sämre blir hennes chanser att överleva.

Kommentar:
Eftervintern är den fjärde och avslutande delen i Jacob Lindfors serie om specialoperatören Mattias Kassian. Liksom de tidigare delarna Vinterpacket, Sidenvägen och Järnviljan så är det fullspäckad action som ligger kusligt nära verkligheten.

Jag har sagt det förut och jag säger det igen, det finns inget som jag går mindre igång på än militärthrillers. Och ändå sitter jag här, med fjärde boken i serien, och hetsläser som den värsta MÖP. Det här är ruskigt spännande läsning!

Men den här gången blir jag inte lika fast som i de tidigare delarna. Det blir lite för mycket Hollywood-action och går lite för lätt när Mattias specialteam åker kors och tvärs över jorden på farofyllda uppdrag. Samtidigt kämpar Madeleine på i det ockuperade Rovaniemi och tvingas hålla sig gömd från ryssarna i den stränga vinterkylan. Jag gillar bättre att följa de delarna av historien. Det blir alltid som allra bäst när handlingen kryper nära, när tempot blir ett annat.

Hela den här serien är högaktuell och riktigt spännande. Det bästa, eller värsta, är känslan av att handlingen hela tiden ligger så nära verkligheten att det lika gärna skulle kunna vara sant.

Fakta:
Förlag: Piratförlaget
Antal sidor: 480
Utgivningsår: 2024