Sidenvägen – Jacob Lindfors

Vinterpackets ledare sköts till döds av Försvarsmakten. Men någon anlitade honom för att sätta Norrland i brand, och spåren leder till Himalaya. Mattias Kassian och hans kollegor i Särskilda operationsgruppen beger sig till Centralasien för att jaga svar.

På hemmafronten måste de svenska myndigheterna hantera såväl det akuta hotet från Ryssland som spillrorna av det splittrade Vinterpacket. SOG får uppbackning av stridsenheter från grannländerna, inte minst norska Jegertroppen – världens första helkvinnliga specialförband.

Men i Himalaya vaknar en fara som ingen kunnat föreställa sig. Och för att ens ta sig dit måste SOG igenom krigets Afghanistan och ett Kabul som precis fallit i talibanernas händer.

Kommentar:
Vad läser man när omvärldsläget är otäckare än någonsin, Ryssland invaderar Ukraina och hotbilden mot Sverige ökar? Jo, då läser man en realistisk thriller där Ryssland invaderar Sverige. (Efter den här pärsen växlar jag dock raskt över till feelgoodspåret och fluffig verklighetsflykt.)

Sidenvägen är uppföljaren till Vinterpacket, och här får vi fortsätta följa Mattias Kassian och hans kollegor i SOG, Särskilda operationsgruppen. Handlingen rör sig mellan Sverige, Afghanistan och Himalaya. Förutom att det är skrämmande aktuellt och trovärdigt, så slås jag av de enastående miljöskildringarna under Mattias Kassians dramatiska färd genom Centralasien. Det är verkligen som att jag befinner mig på plats när jag läser.

Parallellt så får vi följa Joline och Astrid hemma i Sverige. Ett helt annat berättarfokus och annat tempo, men lika spännande att följa.

Det hela kulminerar så småningom i en storslagen final under jord, även denna gång i Kirunagruvan. Och en cliffhanger som gör att jag längtar ihjäl mig efter nästa del! När kommer den?

Fakta:
Förlag: Piratförlaget
Antal sidor: 599
Utgivningsår: 2022