Betraktaren – Helene Flood

Rikke är forskare och lyckligt gift med sin ungdomskärlek Åsmund. Tillsammans har de två barn. Deras nya bostad ligger ett stenkast från Oslos innerstad och här faller allt på plats, det känns perfekt. Harmonin bryts dock när familjens granne ovanpå hittas död, mördad.

I ett slag förbyts idyllen i något helt annat. Alla i bostadsområdet är berörda av mordet. Särskilt Rikke. Hon blir varse hur litet hon vet om sina grannar hon lever vägg i vägg med. Likaså att hon måste berätta för sin man vilken relation hon hade till Jörgen, den mördade grannen. Ett besked som även mordutredarna väntar på.

Kommentar:
Jag tyckte mycket om Helene Floods debutroman Terapeuten, och Betraktaren går i samma anda. Det är en relationsthriller, ett psykologiskt spännande kammarspel som nästan helt utspelar sig i ett fyrfamiljshus. En person hittas mördad, och det verkar som att det är någon i huset som är mördaren. Men vem?

Berättaren Rikke är en osympatisk och opålitlig berättare, man vet inte riktigt var man har henne, överlag är alla karaktärer vältecknade och intressanta. Det är ett klurigt pussel som man inte riktigt vet var landar förrän sista bitarna är lagda. Jag gillar det här, men jag tycker nog att Terapeuten var ett strå vassare.

Den norska originaltiteln är för övrigt Elskeren, jag undrar varför man inte översätter titeln rakt av när det funkar bättre?

Gillar du klaustrofobisk relationsdramatik i medelklassidyll á la Mattias Edvardsson eller Petra Holst så är Helene Flood ett givet val,

Fakta:
Originaltitel: Elskeren
Förlag: Polaris
Utgivningsår: 2021
Antal sidor: 432