Årets julromaner 2022

Dags för den traditionsenliga spaningen på årets julromaner. Det här året lockar de svenska mig nästan mer än de engelskspråkiga – och det hör inte till vanligheterna.

Här är tio av mina inspanade favoriter:

Julakuten för ensamma hjärtan av Callum Bloodworth handlar om Elsa och Sophia som fått den galna idén att skapa ett julfirande på hjul, för alla som är ensamma. Men Sophia måste plötsligt åka och ta hand om sin mamma, och Elsa står ensam precis när projektet ska dra igång. Rolig, känslosam och bitvis snyftig underhållning utlovas.

Jul i lantbiblioteket av Josefin Eman är uppföljaren till Lantbiblioteket vid älven och vi får återse Edda som flyttat till Koski i Tornedalen för att driva byns bibliotek. Jag är säker på att det blir massor av vinterstämning med snö, hundsläde och inte minst julfirande.

Den sista adventskalendern av Jenny Fagerlund handlar om Petra och hennes systerdotter som åker till Nyponvikens handelsträdgård. En plats de aldrig besökt men som Petras syster berättade om innan hon dog. En julroman om familjeband, gemenskap och att våga börja om på nytt.

Holiday Romance av Christine Walsh handlar om Molly och Andrew som är på väg hem till Irland för att fira jul, men fastnar i en snöstorm. De är vänner som brukar ses på flyget mellan Chicago och Dublin varje år, och uppdatera sig om varandras liv. Men nu blir alltså resan inställd. Molly, som inte är så förtjust i julen, lovar se till att Andrew, som är julfanatiker, kommer hem i tid till mammas julmiddag. Jag gillar den här typen av ”vänner som blir kära”-historier, (för det är väl klart att dom blir det?) och så älskar jag allt som har med Irland att göra. E-boken kostar 11 spänn på Bokus, så den är redan inhandlad.

Driving Home for Christmas av Joanna Bolouri handlar om Kate och Ed som varje år under sitt tioåriga förhållande åkt hem tillsammans för att fira jul – tre julfiranden. I år leder ett massivt gräl till att de gör slut under bilfärden, men de bestämmer sig för att hålla masken, ta på sig jultröjorna och möta familjerna en sista gång. Joanna Bolouri är ett säkert kort när det kommer till julromaner (All I Want For Christmas / Allt jag önskar mig till jul och The Most Wonderful Time Of The Year/Jag kommer hem till jul) så den här kan inte bli annat än bra.

En julsaga i Stowford av Anne Marie Ryan handlar om Nora och hennes man Simon som i trettio år drivit bokhandel i den lilla byn, men nu är tiderna tuffa och bokhandeln hotas av stängning. Det låter som en mysig julsaga om hopp, julmirakel och lyckligt slut.

Medan snön faller i Ådala av Åsa Liabäck är tredje delen i Ådala-serien, och den här gången är det alltså vinter och julfirande. Sorg och kris, hopp och vänskap, och jag är säker på att det blir riktigt mysig läsning.

The Christmas Wish av Lindsey Kelk handlar om Gwen som hoppas att en riktig familjejul på landet ska göra henne gott, då både karriären och kärleken går knackigt. Julfirandet visar sig inte bli så harmoniskt som hon hoppas på, och inte blir det bättre av att hon vaknar upp och det är juldagen igen. Och igen. Måndag hela veckan fast med kalkon och familjegräl. Låter i plotten en del som en annan julfavorit: Christina Laurens In a Holidaze, men julen handlar ju om upprepningar och traditioner, så den här kan också bli kul läsning.

Alltid i december av Emily Stone handlar om Josie som för många år sedan förlorade sina föräldrar under julhelgen och varje år i december brukar hon skicka ett brev till dem och berätta att hon saknar dem. Den här julen möter hon Max. Mötet förändrar hennes liv, men finns det någon framtid för dem? (Jag svarar ja, utan att ha läst boken). Det här verkar vara en julroman av det mer sentimentala slaget, men det finns plats för dem också. Och jag tycker att omslaget var väldigt fint.

Julhälsningar från ett slott i Normandie av Jo Thomas. Ja det räcker med att läsa titeln så är jag fast. Jo Thomas brukar också skriva så mysiga romaner som väcker reslängt, och jag är säker på att denna också håller måttet!