Underbarnet – Johan Ripås

En tryckande varm höstnatt hittas en flicka drivande ute till havs i en båt tillsammans med en kniv och två blodiga nallar. Misstankar väcks om att flickan kan ha tagit livet av sin egen mamma. För Nora Wagner som får i uppdrag att utreda fallet är det tydligt att flickan bär på mörka hemligheter, men är hon skyldig till det hon anklagas för?

Samtidigt kämpar en man för sitt liv i den iskalla vårvinden på klipporna vid Godahoppsudden i Sydafrika. Han vet att de som jagar honom inte skulle tveka att mörda. Han måste överleva och ta sig till andra sidan jorden för att återförenas med sitt barn .

När polisen får information om ett omfattande attentat mot en klimatkonferens dras Nora in i en kamp mot klockan i stadens katakomber. Snart upptäcker hon att allt hänger ihop. Till slut vet hon inte om hon kan lita på någon, inte ens sin närmaste chef. Nora och flickan hamnar i en jakt på liv och död.

Kommentar:
Jag tyckte väldigt mycket om Sönderlandet, första delen i serien om polisen Nora Wagner, så förväntningarna inför uppföljaren Underbarnet var förstås höga. Den spännande baksidestexten gjorde också sitt till.

Och det här är riktigt spännande läsning. Liksom i förra delen så blir det lite ”extra allt”, och antingen köper man det eller så köper man det inte. Förra gången köpte jag allt – men den här gången är jag inte lika lättflirtad. Jag tycker att underbarnet, Timja som hon heter, blir alldeles för mycket. Inte nog med att hon är superintelligent (det köper jag rakt av), hon hanterar dessutom alla farliga situationer på ett fysiskt resolut och superhjälteaktigt sätt – tänk en liten sexårig miniversion av Lisbet Salander. Och nja, det blir för mycket, det underbarnet köper jag inte riktigt.

Jag gillar däremot upplägget med klimataktivisterna, deras övertygelse, och hur det så lätt kan gå över till fanatism med rätt (eller fel) ledare bakom spakarna. Man är så övertygad om att man gör gott – utan att känna till av vem och hur organisationen man jobbar för styrs.

Jag gillar också att återse Nora Wagner, och även om jag håller Sönderlandet för snäppet bättre, så ser jag fram emot kommande del i serien!

Fakta:
Förlag: Bokförlaget Polaris
Antal sidor: 292
Utgivningsår: 2022