Lantbiblioteket vid älven – Josefin Eman

Edda tappar fotfästet när hon oväntat får sparken från sin tjänst på universitetet. Hon slits loss från sina romantiska fantasier och sin havererade forskning i Stockholm och tackar hastigt ja till ett sommarvikariat på ett bibliotek i Tornedalen. Med några färgglada feelgoodpocketar och sin dyra kaffemaskin sätter hon sig på nattåget – utan en aning om vad hon ska vänta sig.

Det blir en myggig och händelserik sommar under midnattssolen, i sällskap av gamla bekantskaper som den snygge forskaren Colin, och av nya, som den irriterande norrbottningen Ante. Edda gör sig alltmer hemmastadd i det charmiga bibliotekshuset, men kämpar samtidigt för att vinna tillbaka sin gamla karriär på universitetet.

Kommentar:
Lantbiblioteket vid älven är en sommardoftande och solvarm åkerbärspralin som förflyttar dig till Tornedalen. Själva historien den följer en välbekant mall – storstadstjej med karriärpress flyttar till landet och finner sig själv och vad som är viktigast i livet. Men det som verkligen får historien att komma till liv är den magiska miljön och de varma människorna.

Jag måste ge ett stort plus för miljöbeskrivningarna som hela tiden fick mig att tänka på Kukkola, och i efterorden ser man att det är just den platsen som bidragit med en hel del inspiration. Så det är ett väl utfört jobb av Josefin Eman.

Även människorna är fint porträtterade, och jag tänker speciellt på bastu-tanterna som är så underbart jordnära, raka och okomplicerade som bara äldre norrbottenskvinnor kan vara. Jag kan relatera till min egen härliga tant-bokcirkel där jag är typ 20 år yngre än de andra men njuter av all den samlade livserfarenhet, klokskap och inte minst livsglädje de bjuder på varenda gång vi ses. Jag älskar att umgås med tanter.

Lantbiblioteket vid älven är en riktigt mysig feelgood och en fin debut av Josefin Eman. Jag ser fram emot fortsättningen – Jul i lantbiblioteket – som släpps i oktober.

Fakta:
Förlag: Norstedts
Antal sidor: 317
Utgivningsår: 2022