Fjällgraven – Michael Hjorth och Hans Rosenfeldt

Två väninnor är uppe och fjällvandrar i Jämtlandstriangeln och gör en makaber upptäckt, en skeletthand. Det visar sig vara sex lik nedgrävda, två av dem barn. Ganska snart slås det fast att det inte handlar om ett fornfynd och Riksmordkommissionen kallas in. 

Det blir en mycket svår uppgift. Två av de döda är ett holländskt par som rapporterades försvunna hösten 2003. Men de andra fyra, en familj, kommer de ingenstans med, trots att allt pekar på att de hamnat i graven samtidigt. 

Samtidigt undersöker en tv-journalist en så kallad asylavvikelse, två afghanska flyktingar som enligt myndigheterna gick under jorden sommaren 2003. När han börjar gräva i ärendet visar det sig att Säpo varit inblandad i utredningen, som därför är hemligstämplad med hänsyn till rikets säkerhet.

Kommentar:
Fjällgraven är tredje delen i serien om Sebastian Bergman. Den här gången är det inte lika nagelbitande spänning, det är mer av ett mysterium som ska lösas än en intensiv mördarjakt. Men som vanligt är det ett bra tempo och driv i berättandet. Intrigen är snårig och det är inte lätt att lägga pusslet och förstå hur allt hänger ihop.

Sebastian blommar ut till en riktig skitstövel i den här boken, och det är svårt att symaptisera med hans handlingar. 

Fortsättning följer i del fyra, som jag gladeligen kastar mig över. Fjällgraven slutar nämligen med en rejäl cliffhanger.

Fakta:
Förlag: Norstedts
Antal sidor: 424
Utgivningsår: 2012

Finns på Bokus och Adlibris.