En bättre människa – Eli Åhman Owetz

Kicki stortrivs med sitt nya liv som byn Söderbergas frissa. Hennes hus har neonskylt, en gammaldags frisersalong och en rosa walk-in closet. Hon är den glada singeln som gärna träffar män och ofta blir förälskad – tills det blir tal om att flytta ihop, för Kicki tänker aldrig ge upp sitt ensamliv. När hon än en gång väljer en helg med väninnorna framför att hälsa på sin mamma får Kicki höra av mamman att hon lever ett egoistiskt liv.

Bara dagar senare går modern oväntat bort utan att Kicki hinner ta farväl. Sorgen och skuldkänslorna får Kicki att fatta ett beslut. På inbjudningskorten till sin kommande födelsedagsfest skriver hon att hon bara önskar sig två saker:
1. Ett riktigt gott italienskt rödvin

2. Tips på hur hon kan göra världen bättreMåndagen efter festen tar hon sig an uppgiften. Och inga män kommer över tröskeln innan hon blivit en bättre människa. Då dyker grävmaskinisten Nicke upp och vill hyra gästrummet.

Kommentar:
Eli Åhman Owetz tar oss återigen med till Söderberga och byarna runt omkring. En bättre människa är åttonde boken, och jag har tidigare läst Brevvännerna och Renoveringsobjekten. Alla är fristående, men karaktärerna dyker upp i varandras böcker, så visst kan det finnas fördelar att läsa dem i rätt ordning.

Jag tycker verkligen om de här miljöerna och människorna som bor här. Man vill bara flytta in, gå på trekaffe och till och med lyssna på country och hänga med folk i cowboyboots. Det är trevligt och mysigt, vänskap och värme.

Men här finns också en del allvar. Kicki brottas med skuldkänslor för att hon inte fanns där när mamman gick bort. Är hon så egoistisk som mamman tyckte? Kan hon bli en bättre människa utan att behöva ge upp sig själv? Det är lite provocerande för omgivningen att leva som singel och barnlös 50-årig kvinna, men är det dags att förändras eller är det helt perfekt som det är?

Eli Åhman Owetz skriver med fingertoppskänsla, lyckas överraska i en till synes förutsägbar historia, och skapar också ett perfekt slut. Riktigt bra!

Fakta:
Förlag: Harper Collins Nordic
Antal sidor: 352
Utgivningsår: 2021