Alla ljuger – Camilla Grebe

Maria är lyckligt lottad. Hon trivs med sitt jobb, hon älskar sin son, sin nye man Samir och – oftast – bonusdottern Yasmin. Men när Yasmin försvinner och Samir anklagas för att ha dödat sin dotter rasar Marias tillvaro. Inte kan väl någon mörda sitt eget barn?

Kommentar:
Alla ljuger är den är den femte delen i Camilla Grebes serie ”Flickorna och mörkret”. (De fyra första är Älskaren från huvudkontoret, Husdjuret, Dvalan och Skuggjägaren) Det är en fristående serie och man behöver inte alls ha läst föregående delar för att hänga med, men det finns beröringspunkter och återkommande karaktärer. Och inte minst är alla böckerna ruskigt bra, så har du inte läst dem så borde du verkligen göra det.

Alla ljuger är en relationsthriller av bästa sort. Ett drama med få karaktärer och en tät uppbyggd spänning. Jag tänker en del på Mattias Edvardssons En helt vanlig familj, som även den är uppbyggd av olika berättare som ger sin bild av händelserna, och där lögner och hemligheter spelar en central roll.

Det är klurigt och snårigt, och historien är laddad med små och stora lögner. Alla ljuger, men varför? Vem kan man lita på? Var ligger sanningen? Och vad är egentligen att föredra – en bra lögn eller en dålig sanning? Som alltid knivskarpt och välskrivet av Camilla Grebe. En bok att sträckläsa.

Fakta:
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgivningsår: 2021
Antal sidor: 415