Husdjuret – Camilla Grebe

Malin är den unga kvinnliga polisen som har hela sitt liv prydligt utstakat. Hanne är profileraren med minnesförlust som fruktar sin framtid. Jake är pojken som bär på en onämnbar hemlighet.
Alla förs de samman av ett brutalt mord i ett gammalt stenröse i den sörmländska byn Ormberg under några kalla vinterveckor. Jakten på mördaren blir inte bara farlig, den förändrar också i grunden deras existens. Sanningen har, som så ofta, ett högt pris.
Kommentar:

Husdjuret är den fristående fortsättningen på Älskaren från huvudkontoret som kom förra året. Husdjuret har också utsetts till Årets bästa kriminalroman 2017 av Svenska Deckarakademin.

Det finns ett släktskap mellan flera av årets stora svenska deckare: Annabelle, Och blomstren dö, Häxan, Husdjuret… Små orter, avfolkningsbygd, hemvändare, asylboenden, gamla mord som gör eko in i nutiden, och det förflutna som gör sig påmint på fler sätt än ett.
Husdjuret är väldigt spännande, på det här psykologiskt smygande sättet som gör att man inte kan lägga boken ifrån sig. Historien berättas ur flera perspektiv: hemvändande polisen Malin, tonårspojken Jake och profileraren Hannes dagboksanteckningar. Alla tre är tydliga röster, karaktärer som intresserar och griper tag.
Stämningen är nästan klaustrofobisk. Ormberg blir till en ondskefull och obehaglig plats, men samtidigt så oerhört vanlig. Husdjuret är en mörk och fängslande spänningsroman.
Fakta:
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgivningsår: 2017
Antal sidor: 497
Finns på Bokus och Adlibris.