Albatross – Ann Cleeves

Poliskommissarie Matthew Venn står utanför kyrkan i det lilla samhället Barnstaple i norra Devon och betraktar sin fars begravning på avstånd. Samma dag som Matthew vände ryggen åt den strikta frikyrkliga församling han växt upp i, förlorade han också kontakten med sin familj.
Nu är han tillbaka i sina barndomstrakter, inte bara för att sörja sin far, utan för att ta sig an sitt första stora fall i polisregionen Two rivers. En man har hittats mördad på stranden nära Matthews nya hem: han har blivit knivhuggen, och han har en albatross tatuerad i nacken. Matthew lägger all sin kraft på att hitta gärningsmannen, och det blir en jakt som tar honom och hans team tillbaka till människorna från förr, och de livsfarliga hemligheter de döljer.
Kommentar:
Ann Cleeves är tillbaka med en helt ny serie. Det är inga Shetlandsöar och ingen Jimmy Perez, utan vi får istället North Devon och Matthew Venn. Shetlandssviten är en av mina absoluta deckarfavoriter och Jimmy Perez är min absoluta favoritkommisarie. Det ska alltså mycket till för att North Devon och Matthew Venn ska fängsla mig lika mycket, på förhand ett omöjligt uppdrag.
Men Cleeves är alltid Cleeves. Hon levererar en välskriven trivseldeckare i sedvanligt långsamt tempo, med fina miljöskildringar och ett vältecknat persongalleri. Dessutom ett klurigt mysterium som man aldrig helt lyckas lista ut före kommisarien själv. Cleeves är en pålitlig deckarförfattare som vet vad hon gör.
Jag är svag för den här typen av långsamma pusseldeckare, och jag är svag för Cleeves författarskap. Och även om jag tycker väldigt mycket om starten på North Devon-serien så är det långt kvar till Shetlands-nivå. Men visst kommer jag att fortsätta läsa.
Läs också mina inlägg om Shetlandssviten:  Svart som nattenVita nätterRött stoft,  Blå gryningDött vattenTomma luften, Mörk jord och Vild eld.
Fakta:
Originaltitel: The Long Call
Förlag: Albert Bonniers förlag
Antal sidor: 350
Utgivningsår: 2020
Finns på Bokus och Adlibris.