Svart som natten – Ann Cleeves

Det är en kall januarimorgon och staden Lerwick på Shetlandsöarna ligger under ett djupt täcke av snö. Korparna seglar fram över den ensamstående mamman Fran Hunter som just har lämnat sin dotter i skolan och är på väg hemåt när hennes blick plötsligt dras till den frusna marken och ett konstigt bylte som ligger i snön. Det visar sig vara en ung kvinna, strypt med sin egen halsduk. Fran känner genast igen henne som grannflickan Catherine Ross. 

Shetlandspolisen kallar genast på förstärkning från Skottland. Bland invånarna sprids nyheten om mordet blixtsnabbt och rykten om att stadens ensling Magnus Tait är inblandad i mordet börjar florera. När kommissarie Jimmy Perez ignorerar ryktena och istället börjar kartlägga vad som egentligen hänt sprider sig misstankarna vidare och lägger sig som en skugga över den lilla staden. Grannarna kastar illvilliga blickar på varandra och för första gången låser man sin ytterdörr. Alla känner alla – men en av dem är en mördare. Vem?

Kommentar:
Det här är den första delen i Ann Cleeves Shetlandskvartett, en deckarserie i fyra fristående delar som utspelar sig på Shetlandsöarna. Jag läste bok nummer tre i serien, Rött stoft, i somras och jag föll som en fura. Den var enormt bra och spännande, och i väntan på del fyra (som ännu inte kommit ut) så läser jag nu del ett och två i serien.

Och det här är också så bra! Det är fantastiska miljöskildringar och trovärdiga karaktärer som jag fastnar för och tycker om. Ann Cleeves skildrar så skickligt den där speciella atmosfären som finns i ett isolerat samhälle. Det är ett lugnt tempo, det är välskrivet, och det är en spännande mordgåta (eller egentligen två mordgåtor) som nystas upp. Det är inte lätt att gissa vem – eller vilka – som är mördaren.

Fakta:
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Antal sidor: 383
Utgivningsår: 2007
Första meningen: Klockan var tjugo minuter över ett på nyårsdagens morgon.