Vild eld – Ann Cleeves

Helena och Daniel Fleming flyttar med sina barn till den avlägset belägna orten Deltaness på Shetlandsöarna för att få en nystart. Sonen Christopher har autism och föräldrarna hoppas att en mindre skola ska ge honom ett bättre stöd än det han fått på sin förra skola i London. Men familjen märker snart att alla i det lilla samhället inte är lika glada över deras ankomst. Någon skickar Helena små teckningar av en streckgubbe i en snara.Det visar sig att den tidigare ägaren av familjen Flemings nya hus begick självmord genom att hänga sig i ladan på gården. När Emma Shearer, barnflicka hos traktens läkare, hittas hängd i samma lada rubriceras dödsfallet som mord, inte självmord. Inom kort sprids skvallret om hennes förhållande med Daniel som en löpeld, och fallet hamnar på Jimmy Perez bord. Kommer Perez att lyckas hitta Emma Shearers mördare innan familjen Fleming har krossats för alltid?

Kommentar:
Vild eld är den totalt sett åttonde boken i Ann Cleeves Shetlandserie och del fyra i den nya kvartetten. Men alla hänger ihop, och man bör läsa dem i rätt ordning: Svart som nattenVita nätterRött stoft Blå gryningDött vatten, Tomma luften och Mörk jord.
Vild eld är också den avslutande delen. Sista boken i min favoritserie och sista boken med min favoritkommisarie Jimmy Perez. Jag vet inte riktigt vad det är hos honom som jag går igång på, och jag har ältat det i varje recension känns det som, men det är något med hans stabila men tröga och känslomässigt handikappade person som träffar rätt hos mig. Han är i samklang med det shetländska landskapet. Jag bara älskar honom.
Och visst avslutar Ann Cleeves med stil och värdighet den här gången (till skillnad från den första kvartetten.) Hon servererar en snårig pusseldeckare som håller en i ovisshet ända till slutet. Miljöbeskrivningarna är som vanligt utsökta, liksom karaktärerna. Tempot är långsamt, men här finns ändå intensitet. Det är något av det bästa Cleeves skrivit.
Det är med en liten tår jag lägger boken ifrån mig, jag hade gärna fortsatt följa Jimmy Perez i hans nästa fas i livet. Men det känns ändå okej. Ett fint slut på en mästerlig serie.
Fakta:
Originaltitel: Wild Fire
Antal sidor: 365
Utgivningsår: 2018
Finns på Bokus och Adlibris.