Himmel över Alaska – Kristin Hannah

Det blir inte första gången trettonåriga Leni flyttar när hennes impulsive pappa bestämmer att familjen ska bosätta sig i Alaska. Han vill att de ska göra ett nytt försök på ett nytt ställe, för att försöka få ordning på allt. Också Leni hoppas att tillvaron ska bli bättre i den ärvda stugan i vildmarken – så mycket stormigare kan det i alla fall inte bli. Den första tiden verkar lovande. Men när vintern kommer sänker mörkret sig över familjen.
 
Kommentar:
Åh men HIMMEL vilken roman! Jag har verkligen levt i Alaska, tillsammans med Leni, och slukat i mig varenda boksida. Världen utanför upphörde att existera. Jag läste till långt in på natten, vilket jag aldrig annars kan göra utan att somna. Det här är en magisk läsupplevelse.
 
Lenis pappa Ernt lider av sviterna från Vietnamkriget och tar med sin familj till en ny plats, för en nystart. Men han blir inte bättre, utan alltmer våldsam och paranoid när Alaskamörkret sänker sig. Mamma Cora och Leni lär sig att tassa på tå, att mildra, att släta över. Men ju äldre Leni blir, ju svårare blir det för henne att foga sig. Den lilla familjen och dynamiken gestaltas på ett trovärdigt sätt, men fokus ligger på Leni. Det är henne man lär känna på djupet. 
 
Miljöerna är levande beskrivna, jag är sedan innan svag för Alaskas storslagna natur och här kommer den väldigt nära. Den är vild och farlig, men lockande. 
 
Jag har läst Kristin Hannah tidigare, men det är säkert 20 år sedan, och jag minns inte alls hennes böcker som särskilt fängslande. Antingen har hon blivit bättre, eller så har min lässmak förändrats. Kanske lite av bådadera. Himmel över Alaska är i alla fall en fantastisk roman, som jag kommer att bära med mig länge.
 
Fakta:
Originaltitel: The Great Alone
Förlag: Albert Bonniers förlag
Antal sidor: 460
Utgivningsår: 2019
 
Finns på Bokus och Adlibris.