Cold Earth – Ann Cleeves

Cold Earth är sjunde boken i Ann Cleeves Shetlandsserie. Eller, tredje boken i den andra kvartetten. Men alla hänger ihop, man bör läsa dem i rätt ordning: Svart som nattenVita nätterRött stoft Blå gryningDead Water (på svenska Dött vatten), Thin Air (på svenska Tomma luften ).
 
Den här gången, i Cold Earth, börjar det med ett jordskred som sveper med sig en liten stuga som alla tror är obebodd. Men i stugan återfinns liket av en mörkhårig kvinna i röd sidenklänning. Vem är hon? Och vad gör hon där? Jimmy Perez blir nyfiken på kvinnans historia, och när det visar sig att kvinnan inte avled i jordskredet utan har blivit mördad så drar polisutredningen igång och Willow Reeves kallas in från fastlandet.
 

Som vanligt när det gäller Ann Cleeves så serverar hon en mästerlig pusseldeckare. Misstankarna växlar hela tiden under läsningen, men säker det blir man inte förrän på allra sista sidorna. Miljöbeskrivningarna, vädret och omgivningarna är även de mästerliga. Du förflyttas till Shetlandsöarna, till regnet och blåsten och riktigt känner hur du trampar fram i leran.

Jag älskar Jimmy Perez, min favorit av poliser, (OBS bok-Jimmy, inte tv-Jimmy!) och den här gången kommer en lite annan sida av honom fram. Jag är väl inte alldeles förtjust i Willow, men tja… om Jimmy ändå inte kan bli min så är det väl okej att han får henne och blir lycklig. Jag anar att det är ditåt det slutar i nästa bok med temat ”eld”. Blir det också sista gången vi möter Jimmy Perez? Det återstår att se…
 
Bonustips: Är du nyfiken på att följa i Jimmy Perez spår så kan du göra det virtuellt på sajten Booktrail, Här finns kartor, streetview och länkar till viktiga platser i Cleeves böcker.
 
Fakta:
Förlag: Pan Macmillan
Antal sidor: 414
Utgivningsår: 2016
Första meningen: The land slipped while Jimmy Perez was standing beside the grave.
 
Finns på Bokus och Adlibris.