Vita nätter – Ann Cleeves

Midsommar på Shetlandsöarna, den tid på året när fåglarna sjunger vid midnatt och solen aldrig går ner. I en avlägsen dal, precis vid vattnet, ligger Herring Gallery. Här förbereder man en vernissage, och Jimmy Perez, poliskommissarie på ön, är en av gästerna. Det är förvånansvärt nog ganska glest med besökare, trots att många inbjudits. Så anländer en okänd, välklädd man, går fram till en målning och brister ut i häftig gråt.

Perez tar honom åt sidan och det framgår att mannen inte vet vem han är och varifrån han kommer. Och så är han plötsligt försvunnen. Nästa dag hittas han mördad i en lada intill, med en clownmask för ansiktet…

Kommentar:
Jag vill verkligen inte lämna Shetlandsöarna, så det är med lite sorg i hjärtat som jag lägger denna andra bok i Ann Cleeves Shetlandssvit ifrån mig. (Första boken Svart som natten och tredje boken Rött stoft har jag tidigare läst, bok fyra Blue lightning kommer ut på engelska i februari.)

Jag älskar de här böckerna och Shetlandsöarna mer och mer. Jimmy Perez har blivit min nya favoritkommissarie. Jag vill vara ensamvargen Jimmy Perez och liksom honom lösa mordfall på de karga öarna. Eller, jag vill nog förresten vara Fran; bo i mitt lilla hus, måla mina tavlor och vara hans förtrogna.

Jag har hyllat Ann Cleeves i mina båda tidigare recensioner, så det känns som att jag upprepar mig själv, men hon är en lysande författare. Hon berättar i ett lågmält och långsamt tempo, men det är ändå väldigt spännande hela tiden. Trots att hon skriver om mord och otäcka saker så blir det aldrig ruggigt och våldsamt, utan det ligger hela tiden en mysig och hemtrevlig stämning över alltihop. Miljöskildringarna och personporträtten är så levande så att det känns som att man befinner sig på plats.

Hon är också en väldigt jämn författare, alla de här tre böckerna är lika bra, och det hör inte till vanligheterna att en författare lyckas få till tre fullpoängare i en serie. Nu har jag mycket höga förväntningar på bok nummer fyra som jag kommer kasta mig över direkt den kommer ut, jag har inte tålamodet att vänta på översättningen.

Har ni inte bekantat er med Ann Cleeves så tycker jag absolut att ni ska göra det!

Fakta:
Förlag: Bonnier Pocket
Antal sidor: 400
Utgivningsår: 2009
Första meningen: Passagerarna strömmade i land från kryssningsfartyget.