Sommar på den lilla ön i havet – Jenny Colgan

Flora är säker på att hon gjorde rätt som valde myllret och karriären i storstan framför den ödsliga skotska ö där hon växte upp. Vad fanns det för henne på Mure? En plats där alla har känt henne hela hennes liv, och där ingen någonsin kommer att låta henne glömma det förflutna.Men när en ny klient ger henne ett uppdrag tvingas hon bryskt tillbaka till ön, i ett försök att få med sig de motvilliga öborna i projektet. Plötsligt bor hon åter med sina bröder (alla högljudda bjässar tillsynes oförmögna till grundläggande hushållsarbete) och hennes pappa, det liv hon har kämpat så hårt för att komma bort ifrån. I ett försök att göra sin nygamla tillvaro på ön dräglig bestämmer hon sig för att ta sina matlagningskunskaper och gjuta liv i det dammiga, lilla rosa huset i hamnen. Problemet är bara att öborna hon ska övertyga inte har mycket till övers för Flora, som inte varit tillbaka på ön sedan hennes mamma gick bort.För att kunna lyckas med sitt projekt och komma vidare i livet måste hon sluta fred med de misstag hon en gång gjort. Hon måste bestämma sig för var hennes framtid egentligen finns, och hon måste sluta fly.

Kommentar:

Som så många andra så läste jag Jenny Colgans Det lilla bageriet på strandpromenaden, men till skillnad från så många andra så hatade jag den. Jag blev så otroligt provocerad av uselheten, och lika provocerad av folk som faktiskt tyckte den var bra? Men. Så lyssnade jag till Jenny Colgan på bokmässan förra året, och blev typ kär. Hon verkade vara en sån sympatisk och trevlig person och jag kände att jag måste läsa något mer innan jag totalt avfärdar hennes böcker. Och eftersom jag går igång på öar så kändes Sommar på den lilla ön i havet som ett givet val.

Och jo, visst är det här ljusår bättre än bageriboken. Det här är också lättsamt, men det finns ändå någon form av finess och känsla i hantverket. Det är inte bara en vuxenifierad barnbok. Karaktärerna är aningen klyschiga och förutsägbara, liksom storyn i stort, men det hör på något sätt genren till så jag köper det. Allt är inte heller förutsägbart, det böljar lite fram och tillbaka i historien. Och miljöerna är helt underbara, en karg liten skotsk ö med både knepig lokalbefolkning, en excentrisk miljonär, och en strandad val.
Det här är charmigt och underhållande, och jag blir allt lite varm i hjärtat när jag läser. I handling och upplägg påminner det en del om Scarlett Baileys böcker om Alex och byn Poldore och Ali McNamaras Breakfast at Darcy’s. Så det är boktips till alla er som gillade denna.
Fakta:
Originaltitel: The Summer Seaside Kitchen
Förlag: Massolit
Utgivningsår: 2018
Antal sidor: 399
Finns på Bokus och Adlibris.