Breakfast at Darcy´s – Ali McNamara

Jag föll som en fura när jag läste McNamaras From Notting Hill with Love… Actually och kastade mig genast på hennes följande bok, Breakfast at Darcy´s.

Det handlar om Darcy McCall som får ärva en hel ö när hennes gamla moster dör. Tara, som ön heter, är en karg och vindpinad liten ö utanför Irlands västkust där Darcy som barn tillbringade många somrar och skollov tillsammans med mostern. Men nu är ön öde och övergiven.

I testamentet står det att Darcy måste bo på Tara ett helt år, och hon måste också övertyga 15 människor om att flytta ut dit och starta ett litet samhälle. Först då blir ön och hela arvet hennes.

Så ett projekt drar igång. Det måste byggas bostäder, raggas folk, fixas med ström, vatten och avlopp, och få till någon form av struktur och levnadsstandard. Advokaten Niall hoppar på tåget, liksom Darcys bästa vän Roxi. Byggentreprenören, den lite buttre Dermott och vagabonden, den snygge Connor är två män som blir viktiga för Darcy. Och så finns också Eamon på Tara, den gamle enstöringen är öns enda bofasta.

Jag gillar idén och upplägget av historien, den följer inte den vanliga chicklit mallen. Även om Darcy från början är en ganska typisk huvudperson: ytlig, märkesfixerad, mediajobbande storstadstjej, så förändras allt det när hon kommer till Tara.

Jag tycker också om miljön, jag dras till karga och isolerade platser (hej Ann Cleeves och Arnaldur Indridason), så själva storyn kändes som att den var skriven just för mig. Jag tycker inte att den här boken är lika bra som McNamaras förra, den småsegar sig lite ibland. Jag gillar inte heller omslaget eller titeln, jag tycker inte att de stämmer överens med innehållet. Men det är fortfarande riktigt bra chicklit som är bättre än genomsnittet.

Fakta:
Förlag: Sphere
Antal sidor: 438
Utgivningsår: 2011
Första meningen: I’ve always liked funerals.

Finns på Bokus och Adlibris.