En av oss ljuger – Karen M. McManus

Fem elever på Bayview High slår sig ner i sitt klassrum för kvarsittning: Bronwyn, den duktiga flickan. Addy, skolans populäraste tjej. Nate, en badboy med prick i registret. Cooper, basebollguden. Och Simon, som driver Bayview Highs populäraste skvallerblogg.

Men bara fyra av dem kommer levande därifrån. Simon dör under kvarsittningen, och enligt polisen var det ingen olycka. Han hade planerat att inom kort avslöja smaskiga hemligheter om alla de övriga fyra på sin blogg, vilket gör dem till huvudmisstänkta.

Om de ska ha minsta chans att rentvå sig själva måste de samarbeta, men frågan är vem de kan lita på. Det finns bara en sak som är helt säker – en av dem ljuger …

 
Kommentar:

Det här är en Pretty Little Liars-liknande historia, som såklart inledningsvis för tankarna till filmen Breakfast Club, och det är också så den marknadsförs. Det är samma grundupplägg med high school stereotyperna som samlas för kvarsittning och upptäcker att de har ganska mycket gemensamt. I övrigt finns det inga som helst likheter. Allt annat är väldigt mycket Pretty Little Liars och Gossip Girl.

Här handlar det om ett eventuellt mord och vem som är mördaren. Men det handlar egentligen inte så mycket om mordgåtan i sig utan det handlar främst om ungdomarna själva, deras familjesituationer och deras liv. Allt som sker sker genom de olika berättarnas ögon. Historien berättas växelvis av de fyra huvudmisstänkta.
 
Det är ytligt och klichéspäckat, men det är underhållande läsning. Det är meningen att boken ska vara så. För mig är det här en lättläst bagatell som inte ger särskilt mycket, men jag är inte heller ett fan av PLL eller GG.
 
Min största invändning tänker jag inte avslöja på grund av stor fet spoiler, men det är något som ger mig olustiga vibbar, en allvarlig grej som jag tycker bagatelliseras och trivialiseras, och det drar ner betyget rejält.
 
Jag har läst boken på engelska: One of Us Is Lying.
 
Fakta:
Originaltitel: One of Us Is Lying
Förlag: B Wahlströms
Antal sidor: 384
Utgivningsår: 2017
 
Finns på Bokus och Adlibris.