Den tunna blå linjen – Christoffer Carlsson

Det är en orolig tid. Fredagen den trettonde november 2015 exploderar det i Paris och genom Europa rör sig enorma flyktingströmmar norrut. Ryktet: en terrorist har tagit sig in i Sverige för att genomföra ett attentat i landet. Är det sant? Ingen vet.
 
Samtidigt mottar Leo Junker ett brev. Det rör det fem år gamla, ännu olösta mordet på Angelica Reyes.
 
Vid det laget har John Grimberg, en gång Leos bäste vän, varit spårlöst försvunnen i över ett år. I terrorns skugga jagar Leo snart en helt annan, kanske ännu farligare sanning som ställer dem båda inför en sista prövning.
 
Kommentar:

Efter Den osynlige mannen från Salem, Den fallande detektiven och Mästare, väktare, lögnare vän är det dags för den fjärde och avslutande delen om Leo Junker. Det här är verkligen en deckarserie som sticker ut. Inte för att den är särskilt spännande, för det är den egentligen inte, utan det handlar snarare om en ton och en känsla som går rakt in i mig.

Jag läste de tre första delarna relativt tätt inpå varandra, men det är nästan två år sedan. Det är synd att det gått så lång tid, jag hade velat läsa dem alla i tät följd. Det är sällan jag känner mig sugen på att läsa om en serie när jag precis avslutat den, men den här gången gör jag det. Jag hade velat ha Leo Junkers karaktärsutveckling färsk i minnet.
 
För här handlar det om Leo Junker. Brotten, morden, allt det andra som pågår blir sekundärt, det är Leo Junkers berättelse. Det betyder inte att allt annat som händer är ointressant, verkligen inte, men det är personen Leo Junker som gör historien, tillsammans med Grim får man väl ändå säga. De hör ihop.
 
Jag tycker mycket om Christoffer Carlssons språk och hans sätt att berätta. Har vi någonsin haft en större deckarförfattare i det här landet? Jag tycker också om hur det alltid känns verkligt och aktuellt, här med terrordåd i Frankrike och terroristjakt på hemmaplan. Det finns en äkthet och en trovärdighet som jag inte hittar hos så många andra.
 
Det här är skickligt berättat hela vägen, och det blir också ett fint och värdigt avslut på en hyllad serie. Nu ser jag fram emot vad Christoffer Carlsson kommer att skriva här näst.
 
Fakta:
Förlag: Piratförlaget
Antal sidor: 362
Utgivningsår: 2017
 
Finns på Bokus och Adlibris.