Och blomstren dö – Rebecka Edgren Aldén

Gloria följer med sin nye pojkvän Adam till hans familjs skärgårdshus för några lugna dagar i värmen. De har helt olika bakgrund, men båda har minnen från ön. Adam har alltid semestrat på Ekudden, medan Gloria tillbringade ett par somrar på ön i tidiga tonåren då hennes mamma hyrde ett hus med sitt feministiska kollektiv.

Hon känner sig inte helt välkommen på Ekudden, och redan första kvällen kommer hon på kant med Adams familj. Det är också något märkligt med stämningen bland öns bofasta. De är uppdelade i två läger som inte talar med varandra. Under sina promenader på ön får hon dessutom känslan av att vara iakttagen.

Allt detta väcker obehagliga minnen och frågor. Vad är det hennes mamma velat dölja under alla år? Och vad hände egentligen den där sista sommaren på ön när 16-årige Jimmy dog? En dag går Gloria förbi kollektivhuset, som stått övergivet i tjugo år. Där gör hon en fasansfull upptäckt, som hon snart förstår har med hennes förflutna att göra.

 
Kommentar:

Jag tyckte väldigt mycket om Rebecka Edgren Aldéns debutroman Den åttonde dödssynden som kom ut 2015. Och blomstren dö är ingen fortsättning på den boken utan här är det en helt ny miljö och helt nya personer i handlingen, så det är fritt fram att läsa böckerna i vilken ordning man vill.

Det här är spännande läsning, jag kunde inte lägga boken ifrån mig utan läste den i ett svep. Stämningen är tät och byggs upp på ett skickligt och närmast klaustrofobiskt sätt.
 
Jag tycker om Gloria som karaktär. Hennes bakgrund och värderingar krockar effektfullt med Adams fina överklassfamilj. Hennes vilja att hävda sig, att känna och säga de rätta sakerna, och längtan efter frihet och kärnfamilj på samma gång är lätt att känna igen sig i. Det är intressant att följa hennes tankegångar och det är lika spännande att följa de nutida relationerna som de mörka händelserna från det förflutna.
 
Men jag kan störa mig lite på tidsperspektivet. Det har gått 20 år sedan Gloria lämnade ön där hon tillbringat några få somrar, men hon känner fortfarande igen människor och minns hurdana de var. Och på ön är det som att tiden stått stilla eftersom invånarna där också har den sommaren för 20 år sedan så färskt i minnet. Tio år kanske hade varit rimligare. Eller så är det bara jag med mitt dåliga minne som har svårt att relatera.
 
Hur som helst, Och blomstren dö är riktigt spännande. Det finns ett driv och en energi, och den känns också aktuell och samtida.
 
Fakta:
Förlag: Norstedts
Antal sidor: 309
Utgivningsår: 2017
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är och dagarna går, Lottens bokblogg och Enligt O.