Mästare, väktare, lögnare, vän – Christoffer Carlsson

Det lilla samhället Bruket, i juni 2014. Hoppet om en fridfull midsommar krossas när en äldre man hittas skjuten till döds i sitt hem. Brottsutredningen får förstärkning när Leo Junker anländer från Stockholm och utger sig för att vara från Rikskriminalpolisen. En som inte litar på honom är kriminalassistent Tove Waltersson, som nyligen återvänt till sin hemort efter en längre sjukskrivning.
 
Bruket är en märklig plats och döljer fler hemligheter än man först tror. I takt med att en händelse avlöser en annan växer något större än sanningen om ett grovt brott fram.
 
I en annan tid och en annan värld är det Stockholm och 1984. Två poliser ser sin stora chans i skuggorna av ett tillslag, men en ung journalist är fast besluten att avslöja deras hemlighet. De möts en kall natt i november och efter det finns ingen återvändo.
 
Kommentar:

Christoffer Carlsson blir bara bättre och bättre för varje bok, rent berättarmässigt och författarmässigt. Även om jag tyckte väldigt mycket om första och andra delen i serien om Leo Junker (kanske mest av allt den första) så är Mästare, väktare, lögnare, vän den del i serien som får mig att verkligen, på riktigt, känna att Christoffer Carlsson är en stor författare. Jag imponeras av hur snyggt allt hänger ihop och hur genomtänkt allt verkar vara.

Jag gillar när verkligheten vävs in i historien med mysteriet Cats Falck, ett fall som fastnat i mitt minne sedan jag som tonåring läste om det i någon veckotidnings kriminalbilaga. Det suger till lite extra i magen att läsa om det igen, och det känns väldigt äkta.
 
Det här är riktigt bra, spännande, smart och snårigt. Nu väntar jag spänt på att se vad herr Carlsson hittar på i sin nästa bok. Förväntningarna är höga.
 
Fakta:
Förlag: Piratförlaget
Antal sidor: 479
Utgivningsår: 2015
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Johannas deckarhörna och Lottens bokblogg.