Den fallande detektiven – Christoffer Carlsson

Stockholm, natten till Lucia. I en gränd ligger sociologen Thomas Markus Heber död. Leo Junker är tillbaka på våldsroteln och utreder fallet tillsammans med Gabriel Birck.
 
I Hebers forskningsanteckningar finns tecken som tyder på ett kommande politiskt attentat, men vem är det som ska utsättas? Och vem är den skyldige? När det otänkbara inträffar rasar ett kraftigt snöoväder, och mitt i stormen befinner sig Gabriel och Leo, som inte inser att de rör sig rakt mot gärningsmannen.
 
Hagsätra, femton år tidigare. På en fest träffas två unga män som råkar ha likadana tröjor. Det är så det börjar.
 
Kommentar:

Lagom till att Christoffer Carlssons tredje bok om Leo Junker, Mästare, väktare, lögnare, vän, ligger alldeles färsk ute i butikerna så har jag gett mig i kast med andra delen, Den fallande detektiven. Det är en lite lyxig känsla att ha flera delar i en serie tillgängliga så att man bara kan mata på och läsa nästa del när man känner för det. Det är fördelen med att vara sen på bollen ibland.

Den fallande detektiven är nästan obehagligt samtida och aktuell. Både i klimat, miljö och handling, det handlar om politik och utanförskap, och det är väldigt mycket Sverige idag. Liksom i förra boken finns kopplingar bakåt i tiden och en bakgrundshistoria om två vänner. Jag tycker väldigt mycket om de tillbakablickarna, stämningen och tonen är en helt annan än i nutidsberättandet – som jag i och för sig också tycker väldigt mycket om. Men i nutiden finns en kyla och en hårdhet som känns på ett helt annat sätt. Hur som helst är det jäkligt bra! 
 
Det är främst språket, berättandet och stämningen som skiljer Christoffer Carlsson från andra deckarförfattare tycker jag. Leo Junker är en intressant karaktär, men särskilt långt från stereotypen är han väl inte. Han är dock mänsklig och en karaktär som jag gärna följer i fler böcker. Gärna så snart som möjligt.
 
Fakta:
Förlag: Pocketförlaget
Utgivningsår: 2014
Antal sidor: 422
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Enligt O, Johannas deckarhörna och Den döda zonen.