Den osynlige mannen från Salem – Christoffer Carlsson

Det är slutet på sommaren och en ung kvinna hittas skjuten till döds i ett härbärge för Stockholms hemlösa. Tre våningar upp vaknar polisen Leo Junker i sin lägenhet av sirenerna.
 
Nästan tjugo år tidigare, under sin uppväxt i förorten Salem, möter den unge Leo två personer som för alltid kommer att stanna hos honom. John och Leo blir vänner, Leo och Julia blir något mer. Och i skuggorna skymtar någon som kommer att förändra allt.
 
Kommentar:

Under sommaren då jag har mycket lästid brukar jag se till att ta tag i någon av de där författarna eller serierna som bara aldrig blivit lästa. Christoffer Carlsson är en sådan. En författare som jag tror jag skulle tycka om men aldrig kommit mig för att läsa, förrän nu då. Den osynlige mannen från Salem fick Svenska deckarakademins pris för bästa svenska kriminalroman 2013, och det är en god kvalitetsstämpel. Det är också första delen i en serie om polisen Leo Junker.

Och det är en svart och mörk historia som rullas upp. Det mord som begåtts är egentligen det minst intressanta utan det intressanta ligger i karaktärerna och i allt det som hänt dem i det förflutna. Jag gillar stämningen, kylan, sorgen och den deprimerande svärtan. Känslan av att alla befinner sig på samhällets skuggsida.
 
Klart läsvärd och jag ska strax ge mig i kast med andra delen: Den fallande detektiven.
 
Fakta:
Förlag: Piratförlaget
Antal sidor: 345
Utgivningsår: 2013
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Lottens bokblogg och Den läsande kaninen.