Nästa! – Nina Lykke

Elin har flyttat in på sitt mottagningsrum dit patienterna kommer i en strid ström med åkommor och brustna drömmar. I två decennier har Elin varit husläkare. Minst lika länge har hon varit gift med Aksel. Men före Aksel fanns Björn, som plötsligt tar kontakt igen via Facebook och vänder upp och ner på allt.
Nu bor Elin på sitt jobb och tvingas gömma sig för vakterna när de går sina kvällsrundor. Och hemma i radhuset sitter Aksel och rasar, trots att han lagt sig till med nyskilda grannen Gro.

Kommentar:

Nina Lykke är tillbaka med en ny samtidssatirisk roman. Likt hennes förra, Nej och åter nej, har även Nästa blivit nominerad till Årets bok.
Och det här är verkligen Medelklassen, Medelåldern och Samtiden i ett nötskal. Jag älskar Elin som med sina inre monologer, och dialoger med plastskelettet Tore, börjar tappa det och låter sina filterlösa kommentarer trilla ut ur munnen även inför sina patienter.
Nina Lykke har en skarp blick och är skicklig på att fånga samtiden: ängsligheten, bortskämdheten och den ständiga jakten efter perfektion. Dialogerna är också på pricken. Nästa! är helt enkelt briljant.
Fakta:
Originaltitel: Full spredning
Förlag: Wahlström & Widstrand
Antal sidor: 229
Utgivningsår: 2020
Finns på Bokus och Adlibris.