Tack för Adrian, Sue

Sue Townsend, Adrian Moles skapare, dog i går kväll, 68 år gammal. Jag blev riktigt ledsen av att höra den tråkiga nyheten. Det är en stor författare som har gått ur tiden.

Det finns ingen författare som har en lika skarp penna som Sue Townsend. Hon har en alldeles speciell förmåga att blanda humor med allvar, tragik med komik. Hon väver alltid in samtidens politiska händelser och stämningar i sina historier, och gör det med sådan skärpa och syrlighet. Det finns ingen annan som gör det lika bra. Att läsa hennes böcker är som att göra en tidsresa från 80-talet och framåt, hon har fångat det rådande samhällsklimatet på pricken. 

2012, när Adrian Mole firade 30-årsjubileum, gav Pengiun ut hela serien i nyutgåva och jag återknöt bekantskapen med min barndomsfavorit. Jag vågade mig inte på att läsa om hela serien – eftersom i mitt minne är de första två böckerna om Adrian Mole det absolut roligaste jag nånsin läst i hela mitt liv, och jag ville inte riskera att förändra den bilden.  

Böckerna om Adrian är fantastiskt roliga. Tragikomiska. Den misslyckade antihjälten Adrian som aldrig riktigt lyckas med något. Och ju äldre han blir ju mer tragisk ter sig hans tillvaro. Arbetslös, skuldsatt, olycklig. Skratten fastnar mer och mer i halsen, kan det aldrig få gå bra för honom så att han blir lycklig?
 
De senare böckerna om Adrian har mer svärta i sig. Kanske har det delvis att göra med Sues hälsotillstånd. Med hjärtproblem, diabetes, njurtransplantation och synskada att brottas med privat är det kanske inte så konstigt att Adrian i senaste boken The Prostrate Years drabbas av prostatacancer, eller att hans vän Nigel blivit blind. Hon skriver detaljerat och närgånget om alla läkarbesök och behandlingar, och det känns som att hon verkligen vet vad hon skriver om.  
 
Sue Townsend var inte färdig med Adrian. Hon hade mer att berätta och jag tycker det är så sorgligt att hon inte hann slutföra den påbörjade The Coalition years. Eller, hur mycket hon har skrivit vet jag inte, men boken har varit på gång sedan 2012 och blivit framflyttad flera gånger, nu senast med planerad release till hösten. Jag hoppas att den är så pass klar att den kan ges ut postumt.
 
Du lämnar ett tomrum efter dig, Sue. Jag kommer att sakna din vassa penna, och jag kommer att sakna Adrian. 
 

Sue Townsend, 1946-2014. Foto av Gary Calton