Nej och åter nej – Nina Lykke

Ingrid och Jan har varit gifta i ett kvarts århundrade. Sönerna är stora nog att räknas som vuxna men uppför sig som hotellgäster. För Ingrid har både familjelivet och läraryrket mist sin glans. Jan, däremot, har blivit befordrad till departementschef och drömmer om sin femton år yngre kollega Hanne. Hanne som i sin tur är i färd med att bli förbisprungen på familjefronten när väninnorna gifter sig och skaffar barn.
 
Kommentar:

Nej och åter nej är en vass samtidssatir över medelklassens bortskämda och problemfyllda tillvaro. Förutom att ha försetts med ett av årets snyggaste omslag så är den också en av kandidaterna till Årets bok 2018.

Det är skarpt och roligt, men det är inte en humoristisk bok. Skratten fastnar lite i halsen. För egentligen är det här inte roligt alls, bara tragiskt. Jag blir aningen provocerad av hur karaktärerna beter sig, vilket är ett gott tecken. Här finns också ett antal rent briljanta formuleringar som enbart de gör boken värd att läsa.
 
Nina Lykke har skapat trovärdiga karaktärer som framstår som väldigt mänskliga. Även om du inte känner igen dig själv i Ingrid, Jan eller Hanne, så har du garanterat någon i din närhet som påminner om någon av de tre.
 
Läs och njut!
 
Fakta:
Förlag: Wahlström & Widstrand
Antal sidor: 218
Utgivningsår: 2018
 
Finns på Bokus och Adlibris.