Splitter – Johan Brännström

Polisen har avkrypterat en app som kriminella använder för att kommunicera. I det omfattande materialet gör Stefan Jelinek en oväntad upptäckt. I chattarna framträder vad som ser ut att vara planeringen av ett terrordåd där man ska slå till ”mot hjärtat av Mediasverige”.

Jelinek misstänker att målet är Nyhetsbyrån och att ett av kodnamnen i chattarna är en anställd. Han övertalar Mikaela att delta i en operation där hon låtsas säga upp sig från polisen för att återvända som journalist. Mikaela tvingas därmed spela dubbelspel, inte bara mot Kim, Mikaelas före detta sambo, utan också mot sin dotter Vanja.

Kommentar:
Splitter är fjärde delen i serien om Mikaela Sköld, efter Feber, Röd signal och Ingen ska skonas, och som vanligt blir det åka av. Det är högt tempo, hög spänning och högaktuell läsning som är omöjlig att lägga ifrån sig.

Mikaela, som numera jobbar på polisens utredningsenhet, återvänder till Nyhetsbyrån för ett undercover-uppdrag. Det finns starka misstankar om att en av de anställda planerar ett terrordåd och det blir Mikaelas uppgift att identifiera vem. Det innebär att hon även spelar dubbelspel mot Kim och Vanja, som tror att hon lämnat polisen bakom sig.

Handlingen är både aktuell och verklighetsnära. Desinformation, konspirationsteorier och polariseringen i samhället spelar en viktig roll, här finns grupperingar från både höger och vänster som på olika sätt strider för vad de tror på.

Jag gillar också relationen mellan Mikaela och Vanja, som är både skör och stark på samma sång. Det är en trovärdig skildring av livet med tonårsbarn.

Jag sitter som på nålar ända fram till den gastkramande upplösningen! GAH! Skriv bok fem nu, Johan Brännström! Vi är många som väntar. 😉

Fakta:
Förlag: Ordfront
Antal sidor; 476
Utgivningsår: 2023