Den smarta kvinnans handbok i mord – Victoria Dowd

Det som skulle bli en mysig helg på landet för Pandora Smarts bokklubb blir i stället något helt annat när en kvinna hittas död. Och kort därpå hittas ytterligare ett lik. Som om inte det vore nog drar ett oväder in och alla gäster blir insnöade i det ödsligt belägna huset där de befinner sig.

Är mördaren ute efter någon mer? Eller är det rent av så att den som dödat är någon bland dem? Nu måste de samarbeta för att ta reda på vem mördaren är och se till så att inte fler offer skördas. Vad kvinnorna i bokklubben skulle behöva är en handbok i mord…

Kommentar:
Den smarta kvinnans handbok i mord är en riktig kameleont till bok. Här blandas Agatha Christie-vibbar med viktorianska miljöer och en känsla av Cluedo – fast det utspelar sig i nutid. Inramningen är cozy crime, det vill säga mysdeckare, men det är mer blodigt än småputtrigt. Och så är det kryddat med väldigt mycket bitsk humor och dysfunktionella familjekonstellationer och vänskapsrelationer.

Det är i alla fall en avkopplande, mysryslig deckare i brittisk anda. Jag gillar det jag läser, det är lagom spännande, och framförallt är det en annorlunda historia.

I oktober kommer uppföljaren: Den smarta kvinnans överlevnadsbok.

Fakta:
Originaltitel: The Smart Woman’s Guide to Murder
Förlag: Lind & Co
Antal sidor: 300
Utgivningsår: 2022