Feber – Johan Brännström

Mikaela Sköld är inrikesreporter på Sveriges största nyhetsbyrå och ensamstående mamma till tolvåriga Vanja. Hon tvingas lämna sin febersjuka dotter ensam hemma och när hon kommer hem från jobbet är Vanja spårlöst försvunnen. Polisen har inte mycket att gå på, men Mikaelas egna efterforskningar pekar mot Darknet – den dolda delen av nätet.
 
Hennes sökande efter dottern tar henne allt djupare ned i en febrig och farlig värld, så mörk och depraverad att hon inte kunnat föreställa sig den i sina värsta mardrömmar. Och någonstans på nätet finns en klocka som tickar ned. Om tjugofyra timmar startar nästa show i The Red Room. Vågar du titta?
 
Kommentar:
Feber är pulshöjande och nervpirrande läsning, och något av det obehagligaste jag läst på länge. Jag är inte särskilt lättskrämd när det gäller böcker, men här satt jag med andan i halsen. De inledande kapitlen, innan Vanja försvinner, är bland det mest spännande jag läst. Spänningen ökar gradvis, och man bara vet att snart kommer något hemskt att hända. Olidligt!
 
Det är ett mardrömsscenario som rullas upp, med barn som utnyttjas i tortyrkammare, och sjuka män som betalar för vad som ska hända. Det är så obehagligt och vidrigt, och svårt att ta in.
 
Fokus ligger på mamma Mikaelas jakt och det är lätt att känna hennes desperation efter att hitta Vanja. Fokus ligger inte på polisutredningen, och det är på ett sätt bra eftersom den biten är den svagaste delen. I allt annat som händer finns ett tempo och en febrighet, men poliserna framstår mest som passiva och agerar alldeles för långsamt. 
 
Allt som händer, och hur det händer, är kanske inte helt trovärdigt, men det spelar faktiskt ingen roll den här gången. Feber är sjukt spännande, tankeväckande, och en grym debut av Johan Brännström. 
 
Fakta:
Förlag: Ordfront
Utgivningsår: 2020
Antal sidor: 375
 
Finns på Bokus och Adlibris.