Sorgsystern – Tina N Martin

Elvira Lind försvann spårlöst från ett ungdomshem för tre år sedan. När hon mitt under ett pågående bröllop faller från kyrktornet mot sin omedelbara död är det början på en komplicerad utredning. Har hon tagit sitt eget liv eller blivit mördad?  

Tvillingarna Emma och Molly växer upp i skuggan av sin narcissistiska mamma. I hemmet trippar alla på tå för att hålla mamman nöjd. Molly kämpar för att vara perfekt, men har svårt med skolan och att leva upp till alla förväntningar. Så småningom får det fruktansvärda konsekvenser. 

Idun Lind befinner sig hemma hos Tareq Shaheen i Stockholm när Calle Brandt ringer och ber henne komma hem. Under förhören på ungdomshemmet framkommer olika bilder av Elvira. Och när det uppdagas att ytterligare en flicka försvunnit från boendet några månader tidigare blir det tydligt att detta är ett fall med många fler bottnar än Idun och Calle kunnat ana.

Kommentar:
Sorgsystern är tredje delen (efter Befriaren och Åskmakaren) i Tina N Martins serie om utredaren Idun Lind och hennes kollegor vid avdelningen för grova brott i Luleå. Och det här är en serie som bara växer och växer för varje del.

Den här gången handlar det om utsatta ungdomar och en vuxenvärld som sviker. SiS-hemmet i Boden är vid första anblick som alla andra ungdomshem, rymningar sker som det ju ofta gör, men här blir det extra uppmärksammat då en tjej som rymde för tre år sedan plötsligt hittas död. Och en annan tjej visar sig vara försvunnen sedan några månader. Vad har hänt tjejerna?

Det här är ruskigt spännande och också väldigt sorglig läsning. Vi får i dåtid följa tvillingsystrarna Emma och Mollys berättelse, där Emma i nutid är placerad på SiS-hemmet och bekant med de båda försvunna flickorna. Det är en berättelse om en otrygg uppväxt, psykisk ohälsa, och vuxna som gång på gång sviker.

Jag vänder blad som en besatt för att få veta vad som har hänt med Emma och Molly, och vad som hänt med de försvunna flickorna, Det är en historia som berör och går in under huden, samtidigt som det är rasande spännande och obehagligt.

Tina N Martin belyser många viktiga ämnen, bland annat de allvarliga missförhållandena på SiS-hemmen. Även om det här är en fiktiv historia så är mycket hämtat från verkligheten, det fungerar väldigt illa på många håll. Och som alltid drabbas de mest utsatta hårdast.

Fakta:
Förlag: Bokförlaget Polaris
Antal sidor: 432
Utgivningsår: 2023