Befriaren – Tina N Martin

Läraren Eva Vendel hittas död, hängande i en takkrok. Det är ett spektakulärt brott, någon har spikat två tjocka spikar genom händerna efter att ha tagit hennes liv. Varför mördas en kvinna, som inte tycks ha några fiender, på det viset? Kort därefter kidnappas en diabetessjuk liten flicka från sin förskola.  
Många år tidigare tas en sårig familj emot hos en frireligiös församling i Norrbotten. Pastor Mattias Selberg och hans fru Ellenor öppnar famnen och hemmet på Paradisgården för den lilla familjen. Ett hopp tänds, men verkligheten kommer ikapp och tycks omöjlig att värja sig mot.  

Kriminalinspektör Idun Lind är den som måste hitta svaret på varför kvinnan har mördats. Tillsammans med sin närmaste kollega på avdelningen för grova brott, den alltid lika skeptiska Calle Brandt, börjar hon gräva i något som är långt mer komplicerat än de tidigare ställts inför. Samtidigt som utredningen pågår, startar också en kamp mot klockan för att hitta den kidnappade flickan.

 
Kommentar:
En mördad kvinna med hopspikade händer, en kidnappad diabetessjuk flicka och en störd religiös sekt är några av ingredienserna i Befriaren som är en spännande och otäck kriminalroman. 
 
Styrkan ligger i själva historien som är skickligt berättad, med ett driv och en nerv som håller spänningen uppe ända till slutet. Det är mörkt, det är våldsamt, och svårt att lista ut hur historien i dåtid hänger ihop med det som sker i nutid. Men alla bitar faller så småningom snyggt på plats.
 
Jag är däremot inte lika imponerad av polisduon Idun och Calle, där tycker jag det fattas en del för att de ska bli intressanta. Men det här är inte heller den sortens historia som bygger på karaktärerna, utan den klarar sig på den spännande intrigen. Klart godkänd debut av Tina N Martin!
 
Fakta:
Förlag: Polaris förlag
Antal sidor: 400
Utgivningsår: 2021