Åskmakaren – Tina N Martin

Det är 22 minusgrader ute när en man hittas död och lemlästad på isen. Den döde identifieras snart och det visar sig vara få personer som sörjer honom. När Idun Lind ska utreda fallet får hon hjälp av Tareq Shaheen. Det blir en utredning som tar dem till en värld fylld av pengar, våld och makt. En värld där unga kvinnors liv är en handelsvara.

Många år tidigare får vi följa Peter och Silje, två barn i utkanten. Peter är ett ständigt mobbningsoffer i skolan, Silje en flicka som bara önskar att få bli lämnad ifred. De bildar starka vänskapsband och varje dag blir en ny dag då de kan överleva tillsammans.

Till sist knyts nu och då ihop och blir till en intensivt spännande kriminalroman där värdet av ett människoliv väger alltför lätt.

Kommentar:
Åskmakaren är andra delen i serien om kriminalinspektör Idun Lind. Jag tyckte att första delen Befriaren var helt okej, men Åskmakaren är ett redigt lyft. Det här är en riktigt spännande och välkomponerad historia. Rasande bra!

Det handlar om sexhandel och trafficking i nutid, mobbing och svåra hemförhållanden i dåtid. De båda historierna vävs så småningom samman, men hur allt egentligen hänger ihop är svårt att lista ut. Det är gripande läsning som gnager sig in under huden, och tempot är högt. Jag tycker också om de norrbottniska miljöerna.

Idun växer som karaktär, men Calle tycker jag fortfarande att är ointressant. Tareq är däremot ett uppfriskande inslag, han får gärna återvända i kommande delar.

Fakta:
Förlag: Polaris
Antal sidor: 408
Utgivningsår: 2022