IB – som i Inhämtning Birger – Lena Ebervall & Per E Samuelson

Det var tidigt sjuttiotal. En politisk tid. Unga entusiastiska journalister ägnade sig åt att gräva i statens hemligheter och avslöjade en spionorganisation som inte ens riksdagen kände till. Det ledde till en våldsam konfrontation. Staten slog tillbaka med polisrazzior och fängelsestraff.

Många minns skriverierna runt IB-affären. Men vad var det egentligen som hände? Hade maktens män skäl att slå till så oerhört hårt? Var rikets säkerhet verkligen i fara? Eller handlade det om rent förtryck av det fria ordet?

Som så ofta är fallet överträffar sanningen dikten. IB-affären slutade så illa därför att maktfullkomliga män på högsta politiska nivå i Sverige till varje pris ville skydda sig själva. De hade sysslat med topphemlig  – olaglig  – åsiktsregistrering av oskyldiga medborgare i decennier. De hade i största hemlighet skickat information om svenska medborgares politiska engagemang vidare till Israels ökända underrättelsetjänst. Och för att dölja vad de hade gjort offrade de utan att tveka både visselblåsare och journalister.

Kommentar:
Advokatparet Lena Ebervall och Per E Samuelson har skrivit ett antal böcker om verkliga rättsfall, bland annat den lysande Bombmannens testamente. I den här boken handlar det om IB-affären, vad handlade det egentligen om?

Det är i högsta grad verklighetsbaserat, men skriven i skönlitterär form, vilket gör att det aldrig känns tungt och faktaintensivt. Jag gillar den här formen och tycker att man som läsare hamnar närmare det som sker.

Jag hade väldigt dålig koll på IB-affären och kände inte till så mycket mer än de stora penseldragen, så jag kan inte riktigt bedöma om det framkommer något nytt eller om det är en återberättning av historien som allmänheten känner den. Det är också ett väldigt stort persongalleri, och jag hade lite svårt att hålla isär alla namn som figurerade, Men den som kan sin IB-historia lite bättre än jag har säkert inte samma utmaningar där.

Jag tycker det här är intressant läsning, jag lär mig en hel del nytt samtidigt som en del andra åsikter jag har blir bekräftade. Klart läsvärd, men inte alls lika bra som Bombmannens testamente.

Fakta:
Förlag: Piratförlaget
Antal sidor: 400
Utgivningsår: 2022