Skilsmässan – Moa Herngren

Bea och Niklas lever ett bekvämt liv på Östermalm i Stockholm. Men efter ett ganska bagatellartat gräl försvinner Niklas hemifrån. Bea tror att han när som helst ska komma hem, bara han lugnat ner sig. Men timmarna går och ingen Niklas kommer.

Under dagarna som följer fortsätter han att hålla sig borta. Och ilskan växer hos Bea. Så här beter man sig inte efter ett långt äktenskap, med två döttrar. Hon tar barnen och åker till Niklas familjs sommarställe på Gotland. Bara för att han har en livskris ska det inte gå ut över deras semester.

Men när det kommer fram att han träffat en annan ställs allt på sin spets. Han är inte intresserad av att försöka lösa krisen, utan han vill skiljas. Hur kan han vara så känslokall och oresonlig efter alla år tillsammans?

Kommentar:
Moa Herngren är en mästare på att skildra relationer på ett äkta och trovärdigt sätt. (Läs också SvärmodernTjockdrottningenJag skulle aldrig ljuga för digJag ska bara fixa en grej i köket.) Den här gången handlar det om skilsmässa och uppbrott när det trettiotvå år långa förhållandet mellan Bea och Niklas tar slut.

Moa Herngren är också grymt skicklig på att vända på perspektiven, och på att manipulera läsarens sympatier. Det börjar med att man håller med den ena parten. Sedan den andra. Och i slutet, tja, håller man ens med eller gillar någon av dem? Mindfuck deluxe.

Det är också en träffsäker skildring av samtiden, med renoveringshets, fläckfri yta och tusentals olika familjeprojekt och måsten.

Skilsmässan är en skarp och underhållande relationsroman, och en riktig bladvändare. Här finns det mycket att diskutera om, så den passar perfekt som bokcirkelbok.

Fakta:
Förlag: Norstedts
Antal sidor: 347
Utgivningsår: 2022