Tjockdrottningen – Moa Herngren

Annie Ek väger över 200 kilo och tillbringar sina dagar med att äta och drömma sig bort i andras liv på Facebook och Instagram. Så blir hon kontaktad av tv-redaktören Camilla Willdow som lyckas övertala henne att medverka i bantningsserien Du är vad du väger.
Annie blir Tjockdrottningen med hela svenska folket. Programmet leds av Johanna Broman som desperat vill slå igenom och gör allt för att hålla uppe bilden av framgång fast hon sitter djupt i skuldfällan. Hon dövar sin ångest med sms-lån och shopping på nätet.Annie dras med i mediehypen och kändiseriet. Plötsligt vill alla vara hennes vän men inuti känner hon sig fortfarande som en 200-kilosklump som världen ser på med avsmak.

Kommentar:

Lägligt till säsongspremiären av Biggest Loser VIP släpptes Moa Herngrens Tjockdrottningen. En slump eller välplanerat? Hur som helst bra tajmat. Nu sitter jag i tv-soffan och tänker på Annie, Johanna, Camilla, Alex och dom andra. Det går bara inte att låta bli.

Tjockdrottningen är en cynisk och svart komedi om vår samtid, jakten på likes, bekräftelse och status. Och den träffar så rätt. Det gör ont i magen och det gör ont i hjärtat, men samtidigt är det roligt och underhållande, sådär på ett sätt så att jag skäms för att jag tycker det är roligt.
Moa Herngren väljer gärna svåra och tabubelagda ämnen i sina böcker (misshandel, alkoholism, psykiskt sammanbrott etc.) där den gemensamma nämnaren är yta vs. innehåll. Vad vi ser på ytan eller väljer att visa utåt är en sak, men bakom fasaderna pågår något helt annat. Allt är inte som det verkar vara. Här är det extra påtagligt när det handlar om utseende och att passa in i normen.
Det är svårt att inte tycka om huvudpersonen Annie, jag känner med henne och hennes längtan efter vänskap och kärlek, och det gör så ont att se hur hon blir utnyttjad och manipulerad av Camilla.
Tjockdrottningen är skarp och skoningslös men samtidigt hejdlöst underhållande.
Fakta:
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2017
Antal sidor: 408
Finns på Bokus och Adlibris.