Mörkt arv – John Willander Lambrell

Tjugoettåriga Emma Jönsson hittas död i Hagaparken i Stockholm en tidig novembermorgon, mördad på ett utstuderat sätt. Varför har ingen anmält henne saknad?  

Kriminalkommissarie Monica Eurell som just fl­yttat till Stockholm blir utsedd till spaningsledare. Hon tar hjälp av profileraren Benjamin Krantz, och de inser snart att det finns slående likheter med två andra mordfall som skett de senaste åren. Har de att göra med en oupptäckt seriemördare? Och kan de hitta honom innan han slår till igen?  

Kommentar:
Mörkt arv är tredje delen i serien (efter Den som vet och Tre som såg) om kriminalkommissarien Monica Eurell och profileraren Benjamin Krantz, en udda duo som växer på mig för varje del. De är båda två rätt ensamma, med hög integritet och tillitsproblem, och där någonstans hittar de gemensamma beröringspunkter för deras vänskap att utvecklas.

Den här gången jagar de en seriemördare, och de tidigare landsbygdsmiljöerna är utbytta mot storstad. Något som gjorde mig besviken till en början men det fick jag anledning att omvärdera. Det flyter på minst lika bra och berättandet känns lika hemtamt och självklart i Stockholms nattliv som i Vimmerby eller Malung.

Sen är det också ruskigt spännande! Jag sträckläste, febrigt och svettigt. Och slutet sen, herregud! När kommer nästa del?

Fakta:
Förlag: Bokförlaget Polaris
Antal sidor: 372
Utgivningsår: 2022