Hitta Linnéa – Johanna Wistrand

Efter ett impulsköp på Blocket har Ingrid blivit ägare till en liten gård i en ångermanländsk by. Med vuxna dottern Ellen som ressällskap flyr Ingrid det gamla invanda livet i storstaden och inrättar sig och sin laptop i den nya tillvaron med läckande tak, inget wifi och en sinande ekonomi.

Som levebröd har hon att spökskriva andra människors böcker, och hon är riktigt bra på det, men för stunden lyser uppdragen med sin frånvaro. Så när hon blir tillfrågad av sonen till en gammal, förmögen byggmästare i trakten att skriva en biografi om fadern, så tackar hon gladeligen ja. Men med uppgiften följer också ett hemligt önskemål från den gamle mannen – att försöka finna hans ungdomskärlek Linnéa, som försvann från byn när hon var sexton år gammal.

Kommentar:
Hitta Linnéa är en trivsam landsbygdsfeelgood. Det handlar om Ingrid som spontanköper ett hus i en liten by i Ångermanland för att starta på ny kula. Huset är ruckligt, taket läcker, och Ingrids ekonomi är inte den bästa. Hon jobbar som spökskrivare och tar på sig uppdraget att skriva en gammal mans memoarer, som snart mynnar ut i uppdraget att hitta Linnéa, mannens ungdomskärlek som försvann för länge sedan.

Hitta Linnéa går lite i samma anda som Eli Åhman Owetz böcker om Söderberga. Johanna Wistrand når inte riktigt upp till samma nivå, men det här är ju första delen i en serie och det finns gott hopp om fortsättningen.

Fakta:
Förlag: Lind & Co
Antal sidor: 339
Utgivningsår: 2022