Den som vet – John Willander Lambrell

En juldagsmorgon hittas ett sexårigt kändisbarn död i familjens källare. Hennes död kantas av frågetecken och väcker snart hela landets intresse. Kan någon ha mördat flickan med familjen sovande i samma hus? För den unga profileraren Benjamin Krantz innebär fallet en möjlighet. Hela sitt liv har han levt i skuggan av sin pappa och nu får han äntligen chansen att stå på egna ben. Men vill han verkligen det? Och var hans pappa den han trodde?
Samtidigt är kriminalkommissarie Monica Eurell uppslukad av sin egen systers försvinnande. Mitt i mordutredningen av den lilla flickan hittar hon plötsligt ett nytt spår i sökandet efter systern, något som tvingar henne att ifrågasätta allt hon tidigare trott sig veta.
Kommentar:
Den som vet är John Willander Lambrells debutroman. Inspirationen kommer från det omtalade, och olösta, mordet på sexåriga skönhetsdrottningen JonBenét Ramsey, men här har handlingen försvenskats och förlagts till Vimmerby. Det är för övrigt inte första gången det mordet har inspirerat till en roman – mest känd är kanske den fantastiska Älskade syster av Joyce Carol Oates.
Jag är väldigt förtjust i true crime, så för mig är det här ett grepp som funkar utmärkt. Jag gillar att det finns något korn av sanning i berättelsen, samtidigt som spekulationer och teorier kan vindla iväg åt alla möjliga håll.
Jag gillar också huvudpersonerna, den omaka duon Monica Eurell och Benjamin Krantz, som fungerar klockrent ihop. Och visst kommer det fler delar? Det här är en duo jag gärna fortsätter att följa i framtida brottsutredningar.
Fakta:
Förlag: Polaris
Utgivningsår: 2021
Antal sidor: 400