Järtecken – Christoffer Carlsson

En novembernatt 1994 begås ett mord i utkanten av den halländska byn Marbäck. Den skyldige identifieras snart. Han döms och allt ställs till rätta. Men brottet skapar ringar på vattnet.

Genom tiden gör det små och stora avtryck i människors liv. Frågetecken uppstår: Vad var det egentligen som hände däruppe i Marbäcksskogen? Och så är det Isak, pojken med järtecknet i sig, som fruktar att han en dag ska göra något förfärligt.
Kommentar:
Järtecken är en roman om ett brott, och hur det på olika sätt påverkar människors liv. Handlingen är förlagd til halländska byn Marbäck, och det är Christoffer Carlssons egna uppväxttrakter. Det märks i beskrivningar av miljöer och omgivningar, det historiska danska inslagen, och inte minst stormen Gudrun som satt sina spår överallt i landskapet.
Som läsare känner man sig väldigt nära berättelsen och människorna, och det är en av Christoffer Carlssons styrkor som författare. Skildringen av det lilla samhället och hur det är att växa upp på en plats där alla känner alla, och där man bedöms efter vem man är släkt med, är väldigt välgjord.
Järtecken är en bok som jag extra gärna skulle vilja sätta i händerna på alla som säger att de inte läser deckare eller kriminalromaner. Det här är helt enkelt lysande läsning.
Fakta:
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Antal sidor: 424
Utgivningsår: 2018
Finns på Bokus och Adlibris.