Satan från Borlänge – Anders Karlsen och Miguel Guerrero

”Sluta aldrig hämnas.” Det var länge en helig princip för Anders Karlsen och han förlät aldrig några oförrätter. Hans egna vänner kallade honom Satan. Genom sin gränslöshet gjorde han kometkarriär i den undre världen som ökänd knarklangare och indrivare. Han kom att bli mentor åt gänget Familjen som härjade i Dalarna på 1990- och 2000-talet. En annan av Satans principer var ”håll tyst om dina brott” men nu berättar Anders Karlsen om tiden som en av Sveriges mest fruktade brottslingar. 

Kommentar:
Nä men jag är kluven till den här Satan från Borlänge och vet inte riktigt vad jag ska tycka. Å ena sidan – det är starkt att kunna lämna ett tungt missbruk och en kriminell livsstil bakom sig, och kanske nu istället hjälpa någon annan att göra samma resa. Men å andra sidan – vilket inte är Anders Karlsens fel – blir jag irriterad på samhället som kan ge en person så många domar och samtidigt så mycket hjälp med behandlingar och bostäder och körkort och jobb och allt annat, när andra människor som aldrig begått ett brott i sitt liv inte får den hjälp de behöver.

Jag tycker inte heller att berättelsen går på djupet – och det är säkert svårt eftersom han förmodligen inte har så tydliga minnesbilder av allting – men det blir lite väl ytliga överflygningar och upprabblanden av händelser. Och som läsare känner jag inte heller om det är ärligt berättat, eller om det är saker som undanhålls.

Men jag tycker ändå det är en intressant inblick i en annan värld. Och jag gillar inläsningen, av Anders Karlsen själv.

Fakta:
Förlag: Forum
Antal sidor: 300
Utgivningsår: 2023