Jul i lantbiblioteket – Josefin Eman

Stockholmstjejen Edda har funnit sin plats i världen: den lilla byn Koski i Tornedalen. Hon älskar arbetet på det gamla lantbiblioteket och vardagen som delas med pojkvännen Ante och den bastande bokklubben. Nu kommer minusgraderna och mörkret. Det blir en december som hon aldrig upplevt tidigare – med sprakande brasor och hundslädåkning över snöiga vidder. Kanske ska hon till och med våga fira jul igen?

Tillvaron vänds uppochner när hon får ett besked som ändrar allt. För att inte störa julefriden inleder hon en hemlig kamp, och får oväntad hjälp från byns hemvändande hjälte, fotbollsstjärnan Antonio. Men tiden är på väg att rinna ut och Edda börjar undra om hon verkligen är rätt person att få fira en snövit jul i lantbiblioteket.

Kommentar:
Jul i lantbiblioteket är uppföljaren till Lantbiblioteket vid älven, sommaren har övergått till vinter och julen närmar sig. Edda har nu börjat känna sig som hemma i Koski, hon är lycklig med Ante och med biblioteket – men säg den frid som varar. Och det är klart att det behövs lite dramatik, annars blir det ju långtråkig läsning.

Det är härligt att få återvända till den lilla tornedalska byn och återknyta bekantskapen med alla invånarna, särskilt bastutanterna. Alla behöver den typen av raka, kloka och okomplicerade kvinnor i sina liv. Förutom karaktärer man vill bli kompis med så finns det också gott om vintermysiga miljöer, en hel del julstämning, och en alldeles lagom dos av svärta.

Jag tror och hoppas att det kommer fler delar om Edda och livet i Koski. Det här känns lite som en svensk version av Jenny Colgans ”den lilla ön”-böcker som kretsar kring Flora och invånarna på den skotska ön Mure. Och det är ett gott betyg!

Fakta:
Förlag: Norstedts
Antal sidor: 287
Utgivningsår: 2022