Jul på det lilla hotellet vid havet – Jenny Colgan

Flora Mackenzie är orolig för sin bror Fintan. Han har inte kommit över sorgen efter sin partner Coltan och Flora vill hjälpa honom att komma på fötter igen. Det hemsökta gamla hotellet vid öns spets var Coltans hjärteprojekt. Med lite hjälp från Flora kan Fintan förvandla hotellet till en festlig oas av sprakande brasor och god mat, allt lagom till jul.

Men att driva ett hotell visar sig inte så enkelt hon först trodde. Och att Flora dessutom är nybliven mamma gör det definitivt inte lättare. De enda som är intresserade av att komma till den vindpinade lilla ön för att arbeta i köket är en fransk kock med ett temperament som skrämmer i väg de flesta, en bortskämd norsk kökspojke som inte är den han utger sig för att vara och en smärtsamt blyg köksassistent som rodnar så fort någon pratar med henne. Kommer den här brokiga skaran göra det som krävs för att hinna i tid till den stora öppningsdagen?

Kommentar:
Ja, alltså det är inte helt lätt att hålla isär alla Jenny Colgans böcker som alla heter något med ”lilla” och utspelar sig på öar, i hamnar eller strandpromenader. Men Jul på det lilla hotellet vid havet är i alla fall den fjärde delen i serien om Flora och invånarna på den skotska ön Mure. De övriga tre heter i tur och ordning Sommar på den lilla ön i havet, Tillbaka till den lilla ön i havet och Julafton på den lilla ön i havet. (Och för att tjorva till det ytterligare så finns det även en kortroman, En avlägsen kust, som även den utspelar sig på Mure.)

Det här är charmig och mysig läsning med ett härligt persongalleri, och det känns verkligen som att återse gamla vänner från förr. Och dessutom får vi ett par nya bekanta som förhoppningsvis dyker upp även i kommande delar.

Jul på det lilla hotellet vid havet bjuder på en god stunds underhållning, en dos julmys, och dessutom det sedvanliga stråket av svärta. En perfekt mix för decembermörkret.

Fakta:
Originaltitel: Christmas at the Island Hotel
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2021
Antal sidor: 357