Tills alla dör – Diamant Salihu

I Järvaområdet nordväst om Stockholm pågår en konflikt mellan gängen Dödspatrullen och Shottaz. De inblandade själva kallar det för ett krig, och i krig är allt tillåtet. Huvudpersonerna har helt saknat respekt för rättsväsendet, för vuxna, för kriminella hierarkier och för värdet av ett människoliv.

Men bortom den spektakulära fasaden av droger, vapen och rapmusik som visas upp på sociala medier hänger frågan obesvarad i luften: Varför mördar ni varandra?

Kommentar:

Tills alla dör är en sjukt intressant och lärorik reportagebok om gängkrigen och dödsskjutningarna i Järvaområdet utanför Stockholm. Journalisten Diamant Salihu har följt konflikten i många år och pratat med gängmedlemmar, familjemedlemmar, poliser, skolpersonal och andra med insyn i konflikterna, och försökt förstå hur det kunde bli så här. Vad är det som gör att före detta vänner skjuter ihjäl varandra?

Det finns förstås inget enkelt svar på den frågan, och än mindre en enkel lösning. Men här får vi alla fall chansen att lära oss mer. För mig var det här nyttig läsning och en möjlighet att förstå verkligheten bakom alla tidningsrubriker som jag scrollat förbi.

Tills alla dör är stark och drabbande. Den är också aktuell, allmänbildande och välskriven, och framförallt viktig. Jag hoppas att Diamant Salihu fortsätter att lyssna och berätta, för den här berättelsen, den här verkligheten, är långt ifrån över.

Fakta:
Förlag: Mondial förlag
Antal sidor: 354
Utgivningsår: 2021