Nödrop – Grethe Bøe

När relationen mellan Ryssland och Nato nått sin absoluta fryspunkt genomför Nato sin största övning någonsin i Finnmark. Ett F-16-plan med Nato-piloterna Ylva Nordahl och John Evans ombord hamnar i en konfrontation med ett ryskt flygplan och blir nedskjutet.

Incidenten utlöser en storpolitisk kris, där både Ryssland och Nato tolkar händelsen som ett angrepp. Det enda som kan förhindra en fullskalig konflikt är att Ylva och John lyckas ta sig tillbaka till Norge för att avslöja vad som egentligen hände.

Det blir en kamp mot tiden där både Rysslands president, Natos generalsekreterare och militärindustrin vässar knivarna. Jagad över den ogästvänliga arktiska tundran inser Ylva att vare sig medpiloten John Evans eller de andra människor hon förlitat sig på är vad de utgett sig för att vara.

Kommentar:
Nödrop är en actionspäckad arktisk thriller. Det är lite som att läsa en film, med de detaljerade actionscenerna, och det höga tempot.

Handlingen utspelar sig i en annorlunda och spännande miljö, som inte så ofta skildrats. Finnmark, och gränsområdet Finland/Norge/Ryssland är levande beskrivet och väcker intresse. Miljöbeskrivningarna är slående. Det deprimerande Murmansk beskrivs till exempel som ”lika smittande som gonorré”. Även tundran, vädret, bergen liksom flygplanets olika delar och hur ett flyguppdrag faktiskt går till känns som att det är på riktigt.

Jag tycker också att det politiska spelet är intressant, hur länderna och NATO förhåller sig till varandra under en konflikt, och balansgången för att inte förvärra eller feltolka. Arktis-området är spännande på många sätt, inte bara för naturen och klimatet, utan också för att det är ett känsligt gränsområde med aktiv närvaro av militär på båda sidor. Jag tycker att författaren lyfter fram det bra, det är inte något man (jag) hör talas om så ofta trots att det är ett område som ligger oss väldigt nära.

Det känns som att Nödrop skulle kunna vara början på en serie. Allt är inte avslutat och avslöjat, och här finns spännande karaktärer som har mycket mer att visa. Jag vill i alla fall läsa mer, för det här var riktigt bra!

Jag har läst boken på norska, Mayday.

Fakta:
Originaltitel: Mayday
Förlag: Modernista
Antal sidor: 345
Utgivningsår: 2021