Driving Home for Christmas – Joanna Bolouri

Kate och Ed närmar sig trettio, och de har varit ett par i tio år. Varje jul gör de en bilresa norrut för att fira julen hos Eds familj, Kates mamma, och Kates pappa. Men det här året har deras relation gnisslat och skavt, det är lättretligt och passiv-aggressivt, och i bilen på vägen upp leder ett gräl till att de bestämmer sig för att ta en paus från varandra.

Men det är dagen innan jul, och ingen av dem vill berätta nyheten för sina familjer och förstöra helgen för alla. Så de kommer överens om att hålla skenet uppe. Och det blir inte alldeles lätt.

Joanna Bolouri befäster sin plats som drottningen av julromaner. Efter fantastiskt roliga och underhållande All I Want For Christmas / Allt jag önskar mig till jul och The Most Wonderful Time Of The Year/Jag kommer hem till jul) så fortsätter hon att hålla fanan högt med Driving Home for Christmas. Den här gången är det en mer allvarlig ton än tidigare, men visst finns det en hel del roliga scener också.

Jag tycker om både Kate och Ed, och det är en fin och trovärdig skildring av en relation som faller sönder. De känner båda två att de inte längre funkar ihop, men ändå finns det kärlek kvar. Det är inte helt enkelt att avsluta en tioårig relation. Jag tycker också om deras familjer, och Kates mormor. Personporträtten är fina.

Julkänslan finns här absolut, men det är inget överdåd, och det är inte jul hela tiden. Det är mer fokus på relationerna – och också på Kates och Eds personliga resor och de insikter de gör om sig själva. Joanna Bolouri skriver i klass med Mhairi McFarlane, och då vet ni att det borgar för god kvalitet.

Driving Home for Christmas är en bitterljuv romantisk komedi, varm och fin, och väl värd att läsa. Den finns inte översatt till svenska än, men jag anar att den kommer till nästa jul.

Fakta:
Förlag: Quercus
Utgivningsår: 2022
Antal sdior: 268