Tjejmiddagen – Marie-Louise Marc

Maria, Gabbi och Rakel är bästa vänner. Trots viss åldersskillnad var kemin omedelbar när de träffades på gymmet en gång i tiden och sedan dess har gänget samlats en gång i månaden och haft tjejmiddag. Då dricker de bubbel, skvallrar och stöttar varandra i livets med- och motgångar.

Rakel är diakonen som kämpar för att bli gravid tillsammans med maken Niklas. Maria bor i Huddinges flottaste villa, men vad hjälper det när mannen insjuknat i Alzheimers och rymmer hemifrån titt som tätt? Gabbi är den glamorösa festfixaren som njuter av livet på Kungsholmen, men affärerna går tyvärr allt sämre.

Under en tjejmiddag berättar Gabbi att hon råkat dra hem en viss Johannes Fahlström från krogen. Den snygge och charmige tränaren som brukade leda deras gympapass. Men reaktionerna från Rakel och Maria blir inte vad Gabbi förväntat sig – för det Gabbi inte vet är att de båda har helt egna kopplingar till Johannes … Plötsligt ställs deras vänskap på prov. Och vet de egentligen vem Johannes är?

Kommentar:
Tjejmiddagen är en feelgood med svärta, dramatik och spänning, men den håller sig ändå inom feelgoodfåran. Det handlar om vänskap, relationer, svartsjuka och svek.

I centrum står Maria, Gabbi och Rakel och deras vänskap. Maria har det gott ställt och bor i en flott villa – men maken Per har insjuknat i alzheimers vilket har vänt upp och ner på tillvaron. Rakel kämpar för att bli gravid med maken Niklas, men han visar sig ha andra planer. Gabbi är festfixare och livsnjutare, med tre äktenskap bakom sig. De är varandras stöttepelare och andningshål, och har funnits där för varandra i många år. Men är vänskapen så stark som de tror? När en viss Johannes kommer in i bilden ställs deras vänskap på prov.

Jag tycker att de tre vännernas relation är fint och trovärdigt skildrad. Även om man är bästa vänner kan vänskapen vara skör, ibland behövs det inte mycket för att något ska gå sönder. Det blir spännande och händelserik läsning, och man vet inte riktigt hur allt kommer att sluta.

Fakta:
Förlag: Printz Publishing
Antal sidor: 322
Utgivningsår: 2022