Den som överlever – Victor Pavic Lundberg

Loa Bergman återvänder till journalistiken efter en lång sjukskrivning. När han letar efter vinklar inför den stundande tjugoårsdagen av en nationell katastrof ramlar han över ett spår som ligger närmre hans eget öde än vad han först vill erkänna.

Samtidigt bedriver Danijela Mirkovic, Loas kollega på tidningen och tidigare vän, en egen utredning och hittar märkliga oklarheter. Båda två dras in i en livsfarlig spiral i jakten på sanningen.

Kommentar:
Loa är journalist på kvällstidningen Aftonposten och återvänder efter en lång sjukskrivning då han varit med om en traumatisk och uppmärksammad händelse. Han får uppdraget att att intervjua överlevande efter den stora flygplanskraschen på Medborgarplatsen som inträffade tjugo år tidigare. Överlevare möter överlevare blir vinkeln.

På Aftonposten jobbar också Danijela, som tidigare var Loas bästa vän. Nu pratar de inte med varandra. Vad som hänt i deras relation, och vad Loa varit med om, liksom vad som egentligen hände under flygplanskraschen får vi ta del av bit för bit allt eftersom historien berättas.

Jag är svag för spänningsromaner i tidningsmiljö, och jag är svag för stora katastrofer. Här får jag både och! Det här är riktigt spännande och intressant läsning. Både delarna som utspelar sig på tidningsredaktionen, som känns verklighetstrogna, men också de pulshöjande inslagen med främst Loas berättelse. Trots att det är rafflande spänning så finns här också en del humor som tilltalar mig. Tempot är högt, och kapitlen är korta, och det är svårt att sluta läsa.

Jag gillar också karaktärerna Loa och Danijela, och ser fram emot att följa dem i kommande delar. Andra delen, En förlorad sommar, kom ut tidigare i år och jag tror att det finns potential för att bli en ny favoritserie hos mig.

Den som överlever blev Crimetime Award Årets deckardebut 2022 och nominerades till Deckarakademins Årets deckardebut 2022, men där tog Sarek hem priset.

Fakta:
Förlag: Albert Bonniers förlag
Antal sidor: 432
Utgivningsår: 2022