En förlorad sommar – Victor Pavic Lundberg

Sommarhettan förlamar Stockholm och journalisten Loa Bergman gör sig redo för semester. När en ung kvinna i Mariestad försvinner tvingas han ställa in alla planer och återvända till sina hemtrakter.

Samtidigt drabbas hans kollega Danijela Mirkovic av en personlig katastrof och får motvilligt tid att titta närmare på ett liknande fall som legat olöst i över trettio år. Medan Loa konfronteras med minnen från uppväxtåren upptäcker Danijela detaljer som polisen helt har missat.

Kommentar:
En förlorad sommar är andra delen i serien om journalisterna Loa Bergman och Danijela Mirkovic. Jag tyckte väldigt mycket om första delen Den som överlever och spådde att det här kunde bli en ny favoritserie hos mig. Och jag kan bara hålla med mig själv där – det här är riktigt bra och ger ett sug efter mer. Speciellt med det kittlande slutet!

Men innan det kittlande slutet så har vi först dryga 400 spännande sidor att njuta av. Det handlar om en försvunnen kvinna, Julie, i Loas hemstad Mariestad. Staden han lämnade så fort han kunde efter gymnasiet, och inte är så sugen på att återbekanta sig med. Men han skickas dit för att följa utredningen och i sommarens nyhetstorka blir det stora löpsedlar. Samtidigt hamnar Danijela på sjukhus och får all tid i världen att rota i ett trettio år gammalt försvinnande, som visar sig ha stora likheter med Julies försvinnande.

Det här är både snyggt och välskrivet. Det är ingen rafflande, hetsig spänning utan det smyger sig på och jag försöker klura ut lösningen i samma takt som Loa och Danijela. Jag gillar upplägget med snokande journalister som kan använda andra metoder än poliserna för att hitta svar, det blir en liten twist på den annars traditionella formen av kriminalroman. Och Loa och Danijela är en spännande duo, här finns många fler lager och sidor att upptäcka. Jag kan inte vänta på tredje delen!

Kommentar:
Förlag: Albert Bonniers förlag
Antal sidor: 472
Utgivningsår: 2023