När ingen lyssnar – Diamant Salihu

I en sömnig fransk småstad startar en osannolik kedja av händelser som ska förändra spelreglerna i kampen mot den organiserade brottsligheten. När den krypterade tjänsten Encrochat knäcks kan rättsväsendet i realtid följa kommunikationen mellan drogkurirer, gängledare och tonåriga mordkommandon.

För att rädda liv måste polisen agera snabbt, utan att avslöja att man lyssnar. Bland de kriminella sker allt fler oväntade gripanden. Fram träder också nya spelare och nya nätverk, drivna av heder och hämndlystnad i slaget om narkotikamarknaden. Ett namn kommer särskilt att gäcka utredarna: Den kurdiska räven.

Kommentar:
Efter Tills alla dör är Diamant Salihu tillbaka med ännu en välskriven, aktuell och allmänbildande reportagebok: När ingen lyssnar. Det här är kriminaljournalistik när det är som allra bäst.

Den här gången får vi följa med bakom kulisserna när polisen lyckades knäcka det krypterade nätverket Encrochat och därmed kunde ta del av otroliga mängder med kommunikation om drogaffärer och mordplaner. Det är riktigt intressant att få ta del av – dels hur poliserna tänker och arbetar, men också de kriminella, hur de avhandlar mordplaner på samma sätt som om man skulle diskutera pizza eller Netflix.

Jag är mycket imponerad av Diamant Salihu, och hoppas att han fortsätter att lyssna och berätta. Båda hans reportageböcker rekommenderas till den som vill förstå verkligheten bakom tidningsrubrikerna.

Fakta:
Förlag: Mondial
Utgivningsår: 2023